8. Refleksije

Subotnje jutro uz fiziku (prosinac 2018.)

Bio sam u radionici astronomije. Radionica mi se svidjela, predavač je bio informativan i strpljiv. Program u kojem smo radili je bio jednostavan i zanimljiv. Došao sam na radionicu s malo znanja o astronomiji no predavanje je bilo jednostavno za razumjeti i izašao sam sa većim znanjem iz toga dijela fizike. Prezentacije drugih grupa bile su zanimljive, pogotovo o foto efektu i termodinamici. Predavanje o neutrinima je također bila vrlo zanimljivo i informativno, pogotovo su mi se svidjela osobna iskustva predavačice koja je stručnjakinja u toj grani.” (Marko Klapčić, Srednja škola Mate Blažine, Labin)

Subotnje jutro uz fiziku na Odjelu za fiziku u Rijeci za mene je bilo jako lijepo iskustvo. Upoznao sam sveučilišne profesore, profesore drugih srednjih škola te učenike iz cijele regije zainteresirane za fiziku. Uz pomoć profesorice Nataše Erceg i troje drugih učenica odradili smo pokus eksperimentalnog mjerenja latentne topline isparavanja. Iako smo teoretski to gradivo obrađivali u školi, puno je  lakše razumjeti gradivo preko eksperimentalnog pokusa.” (Martin Šverko, Srednja škola Mate Blažine, Labin)

Po mom iskustvu rekao bih da je dobro organizirano i da potiče mlade ljude na suradnju,  te nauči  mnogo toga od kvalificiranih predavača.” (Marko Damjanić, Srednja škola Mate Blažine, Labin)

Jako sam zadovoljan sa sveukupnom organizacijom. Imali smo interesantne radionice i dobra predavanja. Smatram da bi se trebalo organizirati svake godine i nastaviti poticati učenike da se bave fizikom.” (Petar Dundara, Srednja škola Mate Blažine, Labin)

 

Subotnje jutro uz fiziku (travanj 2018.)

Bilo je jako ugodno, poučno i zabavno sudjelovati na Projektu. Učenici su  se već na povratku autobusom  predbilježili za sljedeću godinu…. Dijelim njihovo oduševljenje i hvalim inicijativu za popularizaciju znanosti, bravo!

Nada Ćakić Dinić,prof. GSŠJD Pazin

U subotnje jutro, 21. travnja, kada je sunce tek provirilo, okupili smo se i krenuli prema Odjelu za fiziku Sveučilištu u Rijeci. Ondje su nas  srdačno dočekali voditelji projekta „Subotnje jutro uz fiziku“ i zanimljiv pribor potreban za rad koji nas je sve zaintrigirao, pa tako nije prošlo dugo dok nismo započeli s radionicama. Bavili smo se raznim područjima fizike: od mehanike, magnetizma i termodinamike,  do moderne fizike, valne optike i astrofizike. Teme su zaista bile zanimljive kao i način provedbe radionica. Cilj je bio približiti fiziku učenicima, ali i pokazati kako fizika može biti zabavna  i da možemo puno novoga naučiti. Učenici su kroz razne pokuse koje su radili sami uz malu pomoć mentora imali mogućnost vidjeti kako se znanstvenici bave fizikom te sami proći kroz korake koje takvo znanstveno istraživanje zahtjeva. Nakon ukusnog ručka, prezentirali smo svoje radove te poslušali zanimljiva predavanja o tekućim kristalima i veličanstvenom umu Stephena Hawkinga. Puni znanja, novih prijateljstava i iskustava krenuli smo kući ponosni što  smo na taj predivan način sudjelovali na Festivalu znanosti i obilježili još jedan dan popularizacije znanosti među mladima. (Objavljeno 24. 4. 2018. na http://www.gssjd.hr/subotnje-jutro-uz-fiziku/)”

Lena Pamić, učenica 2.B GSŠJD Pazin

Subotnje jutro uz fiziku projekt je s ciljem popularizacije prirodnih znanosti, a poseban je naglasak pritom na fizici. Projekt je održan 21. travnja 2018. na Sveučilišnom kampusu u Rijeci pod voditeljstvom doc. dr. sc. Nataše Erceg. Sudjelovalo je tridesetak učenika. U sklopu projekta bilo je organizirano šest radionica iz različitih područja fizike: mehanika, magnetizam, termodinamika, valna optika, moderna fizika i astrofizika. Program je počeo u 9 sati svečanim otvaranjem te podjelom učenika po radionicama. Osobno sam sudjelovao na radionici iz astrofizike. Tamo smo pomoću programa SalsaJ te stvarnih satelitskih snimaka proučavali orbitira li planet oko pojedine zvijezde. Vrijeme je brzo prolazilo te smo morali prekinuti naše istraživanje kako bismo se mogli pridružiti ostalim grupama na marendi. Nakon marende nastavili smo s radom te smo na kraju otkrili da oko jedne od tri zvijezde koje smo promatrali stvarno orbitira planet. Potom smo pripremili prezentaciju u kojoj smo opisali naše istraživanje i rezultate koje smo dobili. Otišli smo u prostoriju gdje smo nastavili s prezentiranjem rezultata istraživanja. Iz svake je grupe po jedan učenik (predstavnik) izložio rezultate istraživanja ostalim grupama te je time završio naš istraživački projekt, ali ne i cijeli program. Naime, poslušali smo još dva znanstveno-popularna predavanja. Tema prvog predavanja bila je „Tekući kristali u zaslonima“, a drugoga „U carstvu uma Stephena Hawkinga“. Na kraju smo dobili potvrde o sudjelovanju na projektu te je cijeli program završen u 16 sati. (Objavljeno 23. 5. 2018. na http://gam-rijeka.blogspot.hr/2018/05/subotnje-jutro-uz-fiziku.html)”

Antonio Cerović, učenik 4.4 GAM Rijeka